Meer belasting door aanpassing Leegwaarderatio!

Percentages leegwaarderatio geactualiseerd

De percentages van de leegwaarderatiotabel voor verhuurde woningen zijn geactualiseerd. Hierdoor betalen verhuurders meer belasting over de woning die ze verhuren. De leegwaarderatio vermindert de waarde van verhuurde woningen voor box 3 van de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting, omdat verhuurde woningen soms minder waard zijn dan niet-verhuurde woningen.

Eerlijkere belasting op verhuurde woningen

De leegwaarderatio vermindert de waarde van verhuurde woningen. De waarde van verhuurde woningen wordt bepaald door de WOZ-waarde te vermenigvuldigen met de leegwaarderatio.

De WOZ-waarde van een verhuurde woning is € 300.000. De huur bedraagt € 1.125 per maand. De jaarhuur (€ 13.500) is dan 4,5% van de WOZ-waarde. Volgens de huidige regels (2022) wordt een waarde van 67% * € 300.000 = € 201.000 gehanteerd.

Als het voorstel wordt overgenomen, wordt een waarde van 95% * € 300.000 = € 285.000 gehanteerd. Dit leidt tot een hogere heffing voor de inkomstenbelasting en voor de erf- en schenkbelasting.

Door het aanpassen van de percentages komt er een eerlijkere belasting voor verhuurde woningen. Verhuurders gaan meer inkomstenbelasting betalen in box 3 en meer schenk- en erfbelasting.

De leegwaarderatio is niet van toepassing bij:

  • vakantiewoningen;
  • niet-woningen.

Vanaf 1 januari 2023 zijn ook tijdelijk verhuurde woningen uitgesloten van toepassing van de leegwaarderatio. Daarnaast moet bij verhuur aan gelieerde partijen zoals zoon of dochter voortaan worden uitgegaan van het hoogste percentage in de tabel. Dat is in het voorstel 100% van de WOZ-waarde.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/vermogen-en-wonen/leegwaarderatio#:~:text=Vanaf%201%20januari%202023%20zijn,%25%20van%20de%20WOZ%2Dwaarde

Meer nieuws..

Even voorstellen: Luisa

Even voorstellen: Luisa

Even voorstellen, Mijn naam is Luisa en ik werk op de binnendienst bij Huurrendement Bijna twee jaar geleden ben ik terecht gekomen bij dit leuke bedrijf, ik studeerde toen af als Management Assistent en zocht toen destijds een passende werkplek waar ik mezelf heb...

Plannen op de Middenhuur: Een Kritische Blik

Plannen op de Middenhuur: Een Kritische Blik

Effecten van Hugo de Jonge's Plannen op de Middenhuur: Een Kritische Blik De recente plannen van Minister Hugo de Jonge voor de woningmarkt lijken op het eerste gezicht een streven naar meer betaalbare woningen voor iedereen. Zijn voornemen om de liberalisatiegrens in...

Even voorstellen: Rick

Even voorstellen: Rick

Mijn naam is Rick en werk nu ongeveer 1,5 jaar voor Huurrendement Zuid. In mijn loopbaan heb ik inmiddels meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van facilitaire zaken in de uitzendwereld. Zodoende ben ik ook bij Huurrendement terecht gekomen. Bij Huurrendement ben ik...